„Od uprawy do potrawy”

   Uczniowie klasy I i II wzięli udział w trzeciej edycji programu edukacyjnego Tesco „Od uprawy do potrawy". Jego  celem  było poznanie przez najmłodszych zasad zdrowego odżywiania bez marnowania.

   Po działaniach eksperymentalnych na terenie szkoły, wszyscy 22 maja wzięli udział w Ekspedycji do miejsca, w którym każdy podejmuje decyzję o swoim odżywianiu, czyli sklepu. My byliśmy w Tesco przy Nowodąbrowskiej 127 w Tarnowie. Tam mogliśmy  samodzielnie odkrywać, badać i wyciągać własne wnioski dotyczące zdrowych produktów, które warto spożywać, a jakie wyeliminować z diety lub ograniczyć. Dzieci próbowały rozpoznawać owoce, warzywa oraz bakalie nie tylko rodzime, ale także te rosnące na dalekich kontynentach.  Poznały (dla niektórych) nowe smaki np. mango, suszonego ananasa i żurawiny, orzechów, awokado, kiełków rzodkiewki, czy liści młodych buraków ćwikłowych, które były pewnym zaskoczeniem, ale s m a k o w a ł y!!!!! co najważniejsze.  Łamały szyfry etykiet różnych produktów, a nawet jajek. Odkrywały trasy podróży owoców i warzyw do półek sklepowych. Rozwiązywały rebusy i zagadki.

  Na koniec Ekspedycji wspólnie zbudowaliśmy nową piramidę żywieniową, po czym każdy uczestnik mógł samodzielnie wykonać drugie śniadanie na bazie jogurtu naturalnego z dostępnymi dodatkami: rozdrobnionymi świeżymi i suszonymi owocami, orzechami, gorzką czekoladą, miodem naturalnym oraz żytnimi płatkami. Wyobraźnia nie miała granic. I może tu jest recepta na zdrowe posiłki – zabawa w smakowanie samodzielnie zrobionych smakołyków z wybranych i najbardziej wartościowych produktów. Bo czym skorupka za młodu nasiąknie ...

  Dziękujemy za możliwość udziału w projekcie firmie Tesco. Problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych jest bardzo aktualny w naszych czasach,  dlatego bardzo  ważne jest nauczenie się właściwego doboru produktów w naszej diecie i rozsądnego korzystania darów naszej planety.