Międzyszkolna wycieczka do kolebki narodzin przemysłu naftowego i manufaktury czekolady.

Klasa ósma i siódma uczestniczyły w międzyszkolnej wycieczce przedmiotowej do dwóch znaczących ośrodków w województwie podkarpackim, ukazujących jak pomysł poparty wiedzą może przerodzić się w dochodowy biznes.

  1. Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza w Bóbrce



Miejsce pierwsze na liście wycieczki to miejsce, którego cennym atrybutem są wycieki ropy naftowej. Pomysł na wykorzystanie „czarnego złota” został przekuty na sukces przez polskiego przedsiębiorcę i wynalazcę, Ignacego Łukasiewicza. Należy podkreślić, że dzień 31 lipca 1853r. to symboliczna data narodzin polskiego przemysłu naftowego, powiązana z dniem, w którym po raz pierwszy na świecie zapalono lampę naftową w szpitalu lwowskim na Łyczakowie. I tu pojawia się ciekawostka z życia pana Łukasiewicza, otóż zanim Ignacy Łukasiewicz związał swe losy z kopalnią Bóbrka pracował w lwowskiej aptece, dlatego też jego pierwsze próby destylacji ropy naftowej miały na celu otrzymanie Oleum Petrae album – środka leczniczego. Czy się mu udało? Uczestnicy wycieczki już wiedzą i zachęcają do odwiedzenia skansenu – unikatowego obiektu o powierzchni 20 ha, ziemi na której żył i działał pan Łukasiewicz. Bogactwo informacji otrzymanej podczas zwiedzania terenu muzeum, to przede wszystkich wiedza o powstawaniu ropy naftowej i rozmieszczeniu jej źródeł w Polsce, utrwalenie informacji o wykorzystywaniu ropy naftowej i sposobach jej wydobywania, a także wiedza o procesie poszukiwania, wydobywania i dostarczania gazu ziemnego. Wartością dodaną, a jednocześnie łącznikiem obu odwiedzonych przez uczniów miejsc jest wiedza o tym jak p. Łukasiewicz łączył działalność przemysłową z odważnym kreatywnym inwestowaniem. To właśnie Ignacy Łukasiewicz był twórcą pierwszych w Polsce i Europie instytucji ubezpieczeniowych i kas zapomogowych.

 

  1. Pijalnia czekolady M. Pelczar w Korczynie



Drugim miejscem w programie wycieczki była największa w Polsce i Europie wyjątkowa Pijalnia Czekolady w stylu starej fabryki czekolady, prowadzonej przez dwukrotnego Mistrza Polski Cukierników pana Mirosława Pelczara. Pani Anna, prywatnie żona właściciela, była w dniu wycieczki przewodniczką po meandrach wiodących od kabosy aż do pysznej samodzielnie wykonanej tabliczki czekolady. Obecność w manufakturze czekolady pozwoliła uczniom poznać nie tylko historię czekolady, ale posmakować owoce kakaowca, dowiedzieć się co to jest konszowanie, oraz zapoznać się z maszynami i urządzeniami służącymi do produkcji czekolady. Degustując czekolady z naturalnymi, świeżymi bakaliami, przyprawami i prawdziwymi owocami uczniowie poznali też historię firmy, której właściciel jest pasjonatem cukiernikiem. To ciężka, wytrwała codzienna praca uwieńczona licznymi nagrodami oraz przedsiębiorczość spowodowały, że p. Pleczar założył unikatowy biznes czekoladowy, gdzie można posmakować i wykonać własnoręcznie czekoladę.



Dwa miejsca i co najmniej trzy przedmioty połączyły wycieczkowy cel – chemia , biologia i doradztwo zawodowe. Brzmi poważnie, a towarzyszyły im radość , integracja i wspólna zabawa, czego doświadczyli uczniowie z trzech szkół podstawowych: SP im. Jana Pawła II w Brniu, SP im. św. Kingi w Łukowej i SP w Starych Żukowicach.